Wat moet ik doen bij overlijden?

Wanneer u te maken krijgt met een overlijden, komt er in één keer veel op uw pad. Door u hier op voor te bereiden, krijgt u een beter beeld wat u te wachten staat. 

40 jaar ervaring

Persoonlijk betrokken

24/7 bereikbaar

Afscheid van een dierbare – verwacht of onverwacht – is altijd een ingrijpende gebeurtenis. In een korte tijd moet u vaak veel emotionele beslissingen nemen. Het is echter niet nodig om na het overlijden overhaast te werk te gaan. Misschien heeft u de behoefte om nog even, in alle rust, met elkaar bij de overledene te zijn. Of wilt u eerst familie en/of vrienden op de hoogte stellen.

Verklaring van overlijden

Pas wanneer u er zelf aan toe bent, belt u de huisarts om het overlijden vast te laten stellen. Mocht u uw huisarts niet kunnen bereiken, dan kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. De huisarts komt bij u en stelt een verklaring van overlijden op en laat deze bij u achter. 

Bij overlijden in een ziekenhuis geeft de behandelend arts een verklaring van overlijden af. Hetzelfde geldt voor het overlijden in een verzorgings- of verpleeghuis. Deze verklaring is nodig om van de gemeente het verlof tot 
begraven of cremeren te verkrijgen. Zonder dit verlof kan er niet worden begraven of gecremeerd. 

Uitvaartverzorging bellen

Wanneer de papieren zijn ingevuld, is het tijd om ons te bellen. Wij staan u op een professionele, warme en menselijke manier bij. In eerste instantie zullen we, in overleg met u, zorgdragen voor het lichaam van de overledene. Het wassen en kleden. Dit wassen en kleden kunnen wij voor u verzorgen. Uiteraard bent u meer dan welkom om dit zelf te doen of samen met ons.

Dagen tussen overlijden en uitvaart

De wettelijke termijn voor begraven of cremeren is zes werkdagen, zonder het weekend of bijzondere dagen. De praktijk geeft aan dat het vaak een week na overlijden is. Eerder mag natuurlijk ook.

Eerste gesprek na overlijden

Wij maken met u een afspraak voor een gesprek. Dat mag bij u thuis, maar u bent ook welkom op ons kantoor in Vinkeveen. In ons eerste gesprek bespreken we uw wensen. Mogelijk heeft de overledene zelf een aantal wensen kenbaar gemaakt. Wordt het een begrafenis of crematie? Juist in dat eerste gesprek is het van belang om een kader te maken. Een kader waarin de locatie, dag en de tijdstippen worden vastgesteld en vastgelegd.

Wat moet ik regelen voor de uitvaart?

In dit eerste gesprek krijgt u ook de ruimte om de zaken die niet de allergrootste haast hebben, rustig te overdenken. Zaken waar u over na kunt denken zijn:

Kortom: er zijn veel dingen om over na te denken en/of te overleggen. Zo krijgen we in het tweede gesprek al veel meer een beeld van hoe de uitvaart eruit zal zien. Op deze manier kunt u beter de vaak lastige beslissingen weloverwogen nemen. Het geeft ons de kans om in de loop van deze dagen een draaiboekje te maken. Ook krijgt u van ons een opgave van de kosten. Dit geeft rust en duidelijkheid.

De dag van de uitvaart

Dit is altijd een zware dag. Op de dag van de uitvaart komt vaak nog meer emotie los. Misschien de laatste keer naar de overledene, of het sluiten van de kist. De rit naar de begraafplaats of het crematorium. Nog een keer langs het woonhuis. Naar de kerk. Het binnenbrengen van de kist, de dienst, de warme woorden en de muziek. Na afloop het condoleren, wie is er wel en niet bij.

Juist op deze dag mag er niets fout gaan. Wij nemen u al deze zorgen uit handen en zorgen voor een vlekkeloze uitvaart. Met onze jarenlange ervaring kennen we alle knelpunten en begeleiden we u en uw naaste met alle zorg op deze dag.

Uw uitvaartwensen of vragen bespreken? Wij helpen u graag.


    Martijn van de Velde

    Ervaringen met Uitvaartverzorging van de Velde